Thome Crescent residential addition and renovation

/ Toronto, 2014

Thome Crescent residential addition and renovation

For a food writer and architecture critic who were “down-sizing,” we reconfigured their large house into two units. One for the original owners on the main floor and basement, and another on the upper level for their adult daughter. The addition keeps the character of the century-old home, but the new elements provide a contemporary backdrop to the clients’ antique and mid-century furniture collection. The design makes use of an extended stair landing to open the house to the backyard and suffuses the new basement office, bedroom and bathroom with natural light.

Sustainable construction was integral to the project. We worked with the clients and their contractor Greening Homes to minimize waste through repairing rather than replacing interiors and by selecting self-finish materials wherever possible, including: exposed concrete block, a plywood ceiling, and fibre cement Geoboard exterior cladding. Improved energy efficiency was achieved through increased insulation and air tightness, a high-efficiency boiler for the radiant heating system, high thermal performance argon-filled windows, and fiberglass clips to prevent heat loss and thermal bridging at the cladding.

CATEGORIES:
RESIDENTIAL